Poczytałem trochę fachowych książek, i już wiem, że teraz proces będzie zwalniał.
Żeby wiedzieć jak się miewa moje winko, będę mierzył ilość bulgów na minutę.
Dziś, około południa, bulgało 7 / min.
Zmierzę jeszcze wieczorem.
Postanowiłem zamieścić moje wyliczenia :o)
Rozcieńczony moszcz miał 12 Blg stąd wnioskuję,
że skoncentrowany miał ok 24 - 4 na paprochy czyli:
4 L * 200g = 800g cukru w moszczu
dodałem 1267,5g z 5 L wody [aby było ok 22 Blg]
a potem, po tygodniu: 1430g cukru w 1,75 L
[przed dodaniem Blg =8 po dodaniu Blg =16]
Czyli, całkowity cukier powinien wynieść:
1267,5+800+1430 = 3497,5g
Po przerobieniu powinienem otrzymać z tego 47% alkoholu
czyli: 3497,5 * 0,47 = 1643,8g alkoholu
rozcieńczonego w 4+5+1,75= 10,75 Litra
co daje 1643,8 / 10,75 = 152,91
czyli 15,3% alkoholu
ale trzeba i tak odjąć cukier pozostały do smaku...
Więc dopiero jak zleję i zmierzę Blg będę wiedział ile mniejwięcej będzie procent.
To tyle matematyki stosowanej :o)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz