Zagoscilem na Forum Domowych Winiarzy
A poniżej moje pytania i odpowiedzi:
1. Jak często srpawdzać Blg?
Podczas burzliwej możesz sprawdzać Blg powiedzmy raz dziennie. Określisz w ten sposób tempo fermentacji i zorientujesz się kiedy dodawać kolejne dawki cukru.
2. Czy moge dodać teraz soku do fermentującego nastawu?
Możesz dodać soku, ale musisz przeliczyć o ile zwiększyła się objętość nastawu, o ile się zmieniło Blg po dolewce i odpowiednio do zamierzeń słodkościowo-alkoholowych dodać lub nie cukru.
Dobieranie kwasowości sobie póki co daruj - jak wino będzie już stabilne będzie na to czas. Wówczas albo zmiareczkujesz albo dobierzesz sobie kwsy organo-że-tak-powiem-leptycznie.
3. Jak dokonywać pomiarów temp. lub Blg żeby nie doprowadzić do zakwaszenia?
Wbrew pozorom nastaw nie tak prosto zakwasić. Dopóki wino fermentuje szansa jest niewielka, a potem szansa się zwiększa im wino jest słabsze, wytrawniejsze i dłużej napowietrzane. Otwarcie na chwilę dymiona i ściągnięcie próbki płynu do pomiarów nie stanowi w praktyce żadnego zagrożenia.
Serdeczne podziękowania zamieściłem na wstępie wiadomości ale i TU ponawiam podziękowanie dla Mordimera z forum.
Czyli już wiem, że mogę spokojnie dokonywać pomiarów - zatem w sobotę znów odkorkuję balon i zmierzę sobie temp. oraz cukier. A potem obliczę ile już mam % alkoholu. Potem zdecyduję czy dolać soków czy też zostawić tak jak jest.
Dziś znowu świrują w MPECu !!! Brak ciepłej wody i nie grzeje centralne.
Musiałem okryć kocykiem baniaczek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz