Sprawdziłem Blg wyszło ciut więcej jak 11.
Po dodaniu 1 Litra soku i zamieszaniu Blg =11
Postanowiłem dokładnie pomierzyć objętość nastawu i ilość cukru:
Nastaw początkowy miał 8 Litrów z [12-2 na niecukry] =10 Blg
po obliczeniach wyszło 103,9501 g cukru na Litr roztworu
8 L * 103,4g /L = 831,6 g
Objętość = 8L + 1267,5*0,62[dodany cukier] + 1L [dodana woda]=9785,85ml
Cukier w tym nastawie = 831,6+1267,5=2099,1g
Po tygodniu dodałem:
1750ml wody i 1430g cukru [+886,6ml=2636,6ml]]
Sumując - było więc już:
9785,85ml+2636,6ml=12422,45ml roztworu
można odjąć z tego jakieś 120ml na próbkę której nie wlałem ponownie
2099,1g+1430g=3529,1gcukru
Dziś dodałem
1000ml soku a cukier wskazuje 11Blg
czyli do 12 300ml +1000ml = 13 300ml
W tym 110g cukru w 1000g
czyli wychodzi: 114g/L *13,3 L = 1516,2g
3529,1-1516,2=2012,9g cukru przereagowało
2012,9g w 13,3L to na 1 Litr przypada 151,35g/L
151,35 / 16,9 [stała] = 8,96% alkoholu w winie
Gdyby przereagowała całość curku powinno być ok 15,7%
Chcę by było półsłodkie, więc pewnie ostateczni będzie miało około 15%
Ale to zobaczymy potem, za jakiś miesiąc.
Za tydzień lub dwa znowu zmierzę cukier.
Póki co mam nadzieję że będzie sobie ładnie buuuulgać
Trochę liczenia jest, ale pomiar Blg jest w gramach a płyny liczy się głównie w litrach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz